Projektas „Skaitmeniniai sprendimai tvaresnei, įtraukesnei ir labiau susietai žemės ūkio ir maisto produktų vertės grandinei“, arba SOULFOOD, siekia mažinti maisto nuostolius, didinti agromaisto tvarumą ir gerinti produktų paskirstymą pažeidžiamoms grupėms per novatoriškas technologijas. Sukurta skaitmeninė priemonė padės valdyti maisto nuostolius ir panaudoti juos, pasitelkiant visuomenines iniciatyvas. Lietuvos agromaisto gamintojai, norintys ją išbandyti, nuo birželio 11 iki 26 d. gali teikti paraiškas.
Perėjimas prie tvaresnių gamybos ir vartojimo modelių maisto sektoriuje yra vienas iš socialinių iššūkių, kuriuos reikia spręsti siekiant užtikrinti, kad Europa pasiektų tikslą iki 2030 m. 50 proc. sumažinti maisto atliekų kiekį. 2020 m. 8,6 % ES gyventojų ir daugiau nei vienas iš penkių žmonių, kuriems gresia skurdas (21,7 %), negalėjo sau leisti kas antrą dieną valgyti mėsos, žuvies ar lygiaverčio vegetariško patiekalo. Tuo pačiu maisto nuostoliai – vis dar labai opi Europos agromaisto sektoriaus problema.
Įrankio privalumai aktualūs kiekvienam ūkininkui
Įrankį testuosiantys ūkininkai turės galimybę sumažinti ne tik savo maisto atliekų, bet ir susijusių CO2 emisijų, vandens kiekį, išbandyti tvaresnes ir efektyvesnes gamybos praktikas. Skirtingų veiklų (nuo inventorizacijos iki paskirstymo) skaitmenizavimas vienoje platformoje – dar viena esminė nauda. Naujos vietinių gamintojų ir visuomeninių organizacijų bendradarbiavimo galimybės atvers perspektyvų, siekiant verslų augimo ir socialinio poveikio.
Naudodamiesi platforma, produktų gamintojai taip pat sužinos vertingų įžvalgų apie tvarias praktikas ir dalyvaus edukacinėse veiklose – tai labai svarbu didinant informuotumą apie prarandamus maisto produktus. Programa intuityvi ir sukurta taip, kad naudotis būtų itin paprasta, be to, įrankis leis rengti ataskaitas ir analizes, tai yra priimti duomenis grįstus sprendimus, kurie pagerintų išteklių ir veiklos valdymą.
Platformoje gamintojai galės siūlyti paramą, nurodyti tokias detales kaip produkto pavadinimas, svoris, tūris ar gendamumas, o gavėjai ir vežėjai ją priimti. Apie kiekvieną pasikeitusią maisto dovanojimą būsena – patvirtinus, gabenant ar pristačius – ateis pranešimas į e. paštą. Tokių funkcijų derinys ne tik optimizuos vietos gamintojų veiklą, bet ir skatins jų socialinę atsakomybę bei indėlį bendruomenėms.
Kieno paraiškų laukiame?
Atsiliepti į kvietimą gali įmonės arba savarankiškai dirbantys asmenys, vykdantys ekonominę veiklą agromaisto sektoriuje, turintys iki 100 darbuotojų ir visus veiklai reikalingus administracinius leidimus. Reikalavimus atitinkantys kandidatai turi būti agromaisto produktų gamintojai vienoje iš kategorijų, atitinkančių NACE kodus: A1.1 ir A1.2, kurios apima ne daugiamečių ir daugiamečių augalų auginimą.
Registracijos vieta turi būti Lietuva. Galiausiai visiems pretendentams reikės pateikti dokumentus, įrodančius, kad fiziniai asmenys yra tinkamai įregistruoti valstybės ižde ir socialinio draudimo sistemoje, o juridiniai asmenys – kad yra tinkamai įsteigti ir įregistruoti atitinkamame viešajame registre.
Atrinkti dalyviais įsipareigoja visą testavimo laikotarpį naudotis skaitmeniniu įrankiu, laikytis projekto ir sutarties nuostatų, paskirti atsakingą asmenį, kuris SOULFOOD laikotarpiu palaikys nuolatinį ryšį su konsorciumu. Taip pat bus privalu pateikti iniciatyvos partnerių prašomą informaciją, siekiant užtikrinti atitiktį EK rekomendacijoms, susijusioms su tinkamu testuojamo sprendimu valdymu.
Lietuvoje galimybė testuoti pažangų įrankį bus pasiūlyta šešiems ūkininkams: pusė jų išbandys technologiją vasaros ir rudens sezonais, kiti trys – pavasarį. Kiekvienam bus skirta 1500 Eur išmoka reikalavimams įgyvendinti, mokėjimus atliekant dviem dalimis: 2024 m. lapkričio mėn. ir užbaigus projektą. Atviro kvietimo teikti paraiškas SOULFOOD oficiali kalba – lietuvių. Jei susidomėjote ir norėtumėte dalyvauti, susisiekite adresu edita@agrifood.lt. Primename, kad kvietimo terminas – birželio 26 d. Žemiau rasite dokumentus (anglų kalba), kuriuos reikės pateikti: