Moterų vaidmuo itin reikšmingas agromaisto inovacijoms ir tvariam vystymuisi, bet galimybių joms pademonstruoti lyderystę šiame sektoriuje vis dar per mažai. Pakeisti situaciją ir skatinti inovatyvių, verslių moterų potencialą būti ateitį keičiančių sprendimų priešakyje siekia „EIT Food“ programa „EWA – Empowering Women in Agrifood“ (liet. Moterų įgalinimas agromaisto sektoriuje). Šią savaitę Lietuvoje ji oficialiai startavo jau trečią kartą. Inovatorių laukia pusmetis darbo su patyrusiais mentoriais, siekiant asmeninio augimo, idėjų gryninimo ar startuolių stiprinimo. Geriausiųjų – ir piniginiai prizai.
Kaip niekada aukšta dalyvių paraiškų kartelė
„EIT Food“ veiklą palaiko ES įstaiga Europos inovacijų ir technologijų institutas (EIT). Didžiausios ir dinamiškiausios pasaulyje maisto inovacijų bendruomenės inicijuotą projektą mūsų šalyje tradiciškai koordinuoja klasteris ir skaitmeninių inovacijų centras „AgriFood Lithuania“. Jo sėkmę ir svarbą atskleidžia augantis pareiškėjų skaičius – 2021 m. norą tapti EWA dalimi išreiškė dvi dešimtys moterų, šiemet pretendavo kone penkiasdešimt.
Maža to, dauguma paraiškų buvo itin stiprios. Dėl šios priežasties, anot „AgriFood Lithuania“ generalinės direktorės ir programos EWA Lietuvoje ambasadorės Kristinos Šermukšnytės-Alešiūnienės, kompetentingai išorės ekspertų ir „EIT Food“ atstovų komisijai teko nemenkas iššūkis atrinkti verčiausiųjų dešimtuką.
„Toms, kurios pateko, linkiu išnaudoti gautą neeilinę progą maksimaliai ir neprarasti motyvacijos tolesniame etape: auginkite žinių, praktinės patirties, tikėjimo savimi ir turima ambicija bagažą. Ankstesnių metų patirtis rodo, kad kiekvienai, kuri skiria pakankamai pastangų, programa gali tapti lemtingu tramplinu į sėkmę net ir netapus prizininke“, – atidarymo renginyje naujas EWA globotines motyvavo K. Šermukšnytė-Alešiūnienė.
2024 m. EWA dalyvėmis šiemet tapo Agnė Vaitiekūnaitė, Viktorija Šiukščiūtė, Aistė Leonaitienė, Božena Lazovska, Inga Matulytė, Ugnė Dirdaitė, Paulina Jonutė, Greta Budreikė, Ingrida Kuprevičiūtė, Urtė Raubytė.
Verslo, mokslo ir viešojo sektoriaus atstovų mentorystė
Programos organizatoriai pakvietė atranką įveikusias moteris iš visos Lietuvos šventiškai startuoti sostinės „Pacų“ viešbutyje. Čia dalyvių laukė išsami informacija apie „EIT Food“ bendruomenę, galimybė susipažinti tarpusavyje ir su visą programą lydėsiančiais ekspertais, plačiau pristatyti savo idėjas. Po bendro susitikimo prasidėjo pirmosios aktyvios asmeninės konsultacijos su mentoriais.
Ekspertų sąstatas suformuotas pagal tai, kokių įgūdžių ir žinių pageidavo įgyti į programą patekusios dalyvės. Visi dešimt profesionalų – plataus profilio savo sričių lyderiai, nusiteikę dalytis visa turima kompetencija ir praktiškomis gairėmis, reikalingomis novatoriškas idėjas realizuoti siekiančioms moterims.
Mentorių gretoms atstovaus „Kauno grūdų“ administracijos direktorė Jelena Ramanauskienė, KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto docentė praktikė, „Neuromarketingo ir dirbtinio intelekto“ laboratorijos Kalifornijoje ir Vilniuje bendraįkūrėjė ir vadovė Eglė Vaičiūkynaitė, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) vyresnioji mokslo darbuotoja, „Biofitos“ direktorė dr. Aistė Balčiūnaitienė, „Varėnos pienelio“ direktorė Jolanta Kuzminienė, Vilniaus universiteto Verslo mokyklos lektorė Inga Juozapavičienė, „Vikonda grupei“ priklausančios „Sibenos“ direktorė Gintarė Alčiauskienė. Taip pat „Lietuvos inovacijų centro“ EIC programos menedžeris Ignas Šlapkauskas, „Kauno grūdų“ verslo vystymo ir inovacijų tarnybos vadovas Justas Stanys, „Vikedos“ komercijos direktorius Algirdas Augustinas ir „Švenčionių vaistažolių“, „Acorus Calamus“ generalinis direktorius, „Vision DEM4“ laboratorijos mokslinių tyrimų ir plėtros skyriaus vadovas, Vilniaus universiteto lektorius Elmantas Pocevičius.
Šešis mėnesius EWA dalyvės su minėtų ekspertų pagalba vystys turimas verslo idėjas, o lapkritį nueitą kelią pristatys „Agromaisto forume 2024“. Trys, pademonstravusios veržliausią progresą, išsidalys gausų 18 tūkst. Eur piniginių prizų fondą, kuris padės sėkmingai plėtoti jauną verslą. Prizą trečiajai vietai šiemet įsteigė programos partneriai „Kauno grūdai“.