Lapkričio 26 d. Vilniaus rotušėje jau penktą kartą įsikurs kasmetinis tarptautinis renginys „AgroMaisto Forumas 2024“, kuris vien praėjusiais metais pritraukė 3500 tiesioginės transliacijos žiūrovų ir 300 kviestinių svečių iš viso pasaulio dėmesį. Pirmasis ir didžiausias tokio pobūdžio renginys Baltijos šalyse dialogui apie sektoriaus ateities iššūkius, galimybes bei sprendimų paieškai sutelks politikos, verslo ir mokslo lyderius. Šiais metais renginio organizatoriui skaitmeninių inovacijų centrui „AgriFood Lithuania“ talkina stiprus partneris – „EIT Food“, remiamas Europos inovacijos ir technologijos instituto (EIT), Europos Sąjungos institucijos. Tarp renginio partnerių yra ir „Business at OECD“ – Verslo ir pramonės patariamasis komitetas, veikiantis prie Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos, bei Lietuvos pramonininkų konfederacija.
„AgroMaisto Forumas“ prasidėjo 2019 metais, siekiant į vieną vietą suburti Lietuvos ir užsienio ekspertus, įmones bei inovatorius, kurie kartų galėtų spręsti agromaisto sektoriaus iššūkius bei kurti ilgalaikes perspektyvas. Taip pat – parodyti Lietuvos galimybes ir inovatoriškumą tarptautiniams partneriams. Per paskutinius penkerius metus Forumas sparčiai augo, jo koncepcija plėtėsi, o žemės ūkio ir maisto tematikos atsirado beveik visose įtakingiausiose Lietuvos konferencijose. Tuo tarpu Lietuvą bei patį forumą aplankė Europinių, pasaulinių organizacijų vadovai ir atstovai – „EIT Food“, „EBPO“, „Verslas prie EBPO“, Europos komisija, Europos komisarai, Europos klasterių aljansas, žymiausių universitetų, kaip pavyzdžiui, Vageningeno, ir kitų atstovai.
Su šiuo renginiu „AgriFood Lithuania“ organizacija tapo tokio masto renginių, skirtų inovacijoms agromaisto sektoriuje, pioniere. „AgroMaisto Forumas“ buvo pirmasis toks Baltijos šalyse, tarp Lietuvos ir užsienio šalių ekspertų nutiesdamas tiltą dalintis patirtimi, įžvalgomis, pritraukti užsienio investicijas ir skleisti informaciją apie Lietuvos potencialą. Kasmet sulaukiama vis daugiau dėmesio iš kitų šalių, užtvirtinant forumo kaip tarptautinio renginio poziciją.
Šiemet „AgroMaisto Forumas 2024“ kalbės sektoriui gyvybiškai svarbia tema – „ATEITIES LAUKAS: Agromaisto sektoriaus transformacija atsparumui ir tvarumui užtikrinti“. Pavadinimas „ateities laukas“ sektoriui pasirinktas neatsitiktinai – tai tvarumo, aprūpinimo maistu problemas galintis spręsti sektorius, turintis didžiausią potencialą inovacijoms. Jį galima transformuoti diegiant technologines inovacijas, stiprinant žiedinę bioekonomiką, mažinant maisto švaistymą ir optimizuojant gamybą taip, kad tvariau būtų naudojami ištekliai. Apie tai plačiau diskutuos verslo atstovai, politikos formuotojai, mokslininkai ir technologijų kūrėjai, pateikdami savo unikalias perspektyvas ir ieškodami bendrų sprendimų.
Šią diskusiją papildys ne mažiau reikšminga tema – „Dirbtinis intelektas ir inovacijos tvariam agromaisto sektoriui: Atsparių ir konkurencingų ateities regioninių ekosistemų formavimas bendradarbiaujant verslui“. Regioninės ekosistemos leidžia pasinaudoti vietos žiniomis, resursais ir infrastruktūra, kad būtų kuriami sprendimai, tinkantys būtent tam regionui. Kuriant tokią ekosistemą, inovacijos gali būti pritaikytos specifiniams iššūkiams, kaip, pavyzdžiui, žemės ūkyje esančios aplinkos ir klimato sąlygos ar darbo jėgos specifika. Ekosistema taip pat užtikrina, kad visi šio sektoriaus dalyviai – ūkininkai, verslas, mokslas ir valdžia – galėtų keistis žiniomis, kartu testuoti naujoves ir įgyvendinti sprendimus, kuriančius ilgalaikę naudą.
Verslų bendradarbystė čia yra ypač svarbi, nes kiekviena organizacija turi skirtingų žinių ir išteklių, todėl dirbdamos kartu jos gali pasiekti kur kas didesnį poveikį nei veikdamos atskirai. Bendri projektai leidžia išbandyti naujas technologijas ir sprendimus bei efektyviau reaguoti į rinkos pokyčius, taip formuojant tvarią ir atsparią sistemą, pasirengusią ateities iššūkiams.
„EIT Food CLC North-East“ direktorė Marja-Liisa Meurice akcentavo partnerysčių ir idėjų dalijimosi svarbą kuriant naujus sprendimus: „Kiekvienas ekosistemos dalyvis privalo būti įtrauktas, nes jei dirbi tik su to paties rato žmonėmis, toli nenužengsi. Svarbu turėti kuo įvairesnį partnerių spektrą.“ Ji taip pat išryškino bendrų tikslų reikšmę: „Jei nėra bendro tikslo ar bent jau kelrodžio, kaip galime judėti pirmyn? Negalime – tai kaip šokti tango pagal lėtą valso muziką: nesuderiname ritmo ir judame netinkama kryptimi.“
Dirbtinis intelektas ir inovacijos yra esminiai komponentai, kurie padeda spręsti šiuolaikinius uždavinius efektyviau ir greičiau. Dirbtinis intelektas leidžia geriau suprasti duomenis ir analizuoti situacijas realiuoju laiku, padedant ūkininkams ir gamintojams priimti tikslesnius sprendimus dėl gamybos, efektyviau naudoti išteklius ir optimizuoti procesus. Taip mažinamos atliekos ir užtikrinama, kad gamyba būtų draugiška aplinkai. Be to, inovacijos, kurios kyla iš tokių regioninių ekosistemų, tampa pavyzdžiu, kurį galima pritaikyti ir kituose regionuose.
Prisijungti prie šio svarbaus dialogo kviečiami ne tik agromaisto sektoriuje veikiantys ekspertai, atstovai, bet ir besidomintys tvarumu, maisto saugumu, jo ateitimi bei inovacijomis.