2024 m. liepos 8 d. ICAERUS projektas pradėjo antrąjį “PULL” atviro kvietimo turą teikti paraiškas ūkininkavimo, miškininkystės ir nutolusių bei kaimo vietovių iššūkiams spręsti, kur bus finansuojamos 6 novatoriškos idėjos!

ICAERUS – tai 2023 m. liepos mėn. pradėtas projektas, finansuojamas programos „Horizon Europ“ lėšomis, kuriuo siekiama pristatyti ir remti veiksmingą, efektyvų ir saugų bepiločių orlaivių naudojimą, taip pat nustatyti su jų naudojimu susijusią riziką ir pridėtinę vertę.

Įgyvendinant projektą skelbiami dviejų tipų atvirieji kvietimai teikti paraiškas, kurių kiekvienas buvo paskelbtas dviem terminais. Bus teikiama finansinė parama suinteresuotoms šalims bendrai ekosistemos plėtrai paremtai idėjų ir duomenų rinkimo mechanizmais. Taip pat bus spartinamas Europos tinklo, skirto optimizuoti bepiločių orlaivių technologijų diegimą kaimo vietovėse, kūrimas.

 

2-asis “PULL” atviras kvietimas ūkininkavimo, miškininkystės ir nutolusių bei kaimo vietovių iššūkiams

Ką daryti? 

“PULL” atviri kvietimai skirti teikti paraiškas miškininkystės, ūkininkavimo ir kaimo iššūkiams spręsti. Bus finansuojami 6 konkurso laimėtojai. Jiems atskirai bus skirta iki  50 000 €, kad įgyvendintų projektus, kuriais siekiama panaudoti dronus ir su jais sukurtas susijusias paslaugas individualiems komerciniams poreikiams ir (arba) su bendruomene susijusiems klausimams spręsti. Tikimasi, kad bus finansuojamos šių tipų paraiškos / sprendimai (bet tuo neapsiribojant):

  • Novatoriškas sprendimų taikymas, naudojant bepiločių orlaivių technologijas, spresti konkrečias problemas, su kuriomis susiduria ūkininkai, miškininkai ir kaimo bendruomenės.
  • Tvarus žemės ūkis, pavyzdžiui, bepiločių orlaivių naudojimas siekiant palaikyti regeneracinius ūkininkavimo metodus, sumažinti pesticidų ir trąšų naudojimą ir gerinti dirvožemio būklę.
  • Logistikos ir tiekimo grandinės valdymas, pvz., prekių gabenimas ir pristatymas į atokias vietoves, atsargų valdymas ir paskirstymas bei tiekimo grandinės operacijų stebėjimas naudojant dronus.
  • Infrastruktūros stebėjimas ir priežiūra, pvz., dronų naudojimas keliams, tiltams ir kitai svarbiai kaimo vietovių infrastruktūrai apžiūrėti ir stebėti.
  • Energijos valdymas, pvz., bepiločių orlaivių naudojimas atsinaujinančios energijos sistemoms, pvz., vėjo turbinoms ir saulės kolektoriams (“agrivoltaics”), stebėti ir optimizuoti.
  • Vandens infrastruktūros valdymas, pvz., dronų naudojimas vandens ištekliams, įskaitant užtvankas, rezervuarus ir drėkinimo sistemas, tikrinti ir stebėtii.
  • Visuomenės saugumas, pvz., bepiločių orlaivių naudojimas nusikaltimų prevencijai ir teisėsaugai, pagalbai ir reagavimui į nelaimes bei greitosios medicinos pagalbos paslaugoms.

 

Kas gali kreiptis?
ICAERUS ieško žemės ūkio maisto produktų gamintojų, aplinkos stebėseną vykdančių subjektų, kurie yra MVĮ arba kaimo bendruomenių/kooperatyvinių organizacijų, turinčių galiojantį PVM mokėtojo arba atitinkamą registro numerį reikalavimus atitinkančiose „Horizon Europe“ šalyse. Tai apima: Europos Sąjungos valstybes nares, jų atokiausius regionus ir užjūrio šalis bei teritorijas, susijusias su ES nare, taip pat „Horizon Europe“  asocijuotų šalių piliečius. Daugiau informacijos pateikiama pareiškėjo vadove, kurį galima rasti ICAERUS svetainėje.  

Paraiškų, tinkamų finansuoti, pavyzdžiai:

  • Pasėlių stebėjimas ir analizė naudojant dronus: dronų programinės ir aparatinės įrangos sprendimų taikymas rinkti ir analizuoti duomenis apie pasėlius, pvz., augimo greitį, derliaus įvertinimą ir kenkėjų paplitimą.
  • Tikslioji žemdirbystė su dronais: bepiločių orlaivių sistemų taikymas tiksliajam žemės ūkiui, pvz., dirvožemio drėgmės fiksavimui, trąšų ir pesticidų įterpimui ir drėkinimo sistemos valdymui.
  • Miškų ir laukinės gamtos stebėjimas bepiločiais orlaiviais: dronų sistemų taikymas miško ir laukinės gamtos stebėjimui, įskaitant buveinių žemėlapių sudarymą, gyvūnų sekimą ir miško būklės ir gaisrų vertinimą ir prevenciją.
  • Nelaimių valdymas ir rizikos mažinimas naudojant bepiločius orlaivius: nelaimių valdymui taikyti bepiločių orlaivių sistemas, pvz., paieškos ir gelbėjimo misijoms, medicinos reikmenų pristatymui ir situacijos suvokimui nelaimingų atsitikimų ar gelbėjimo operacijose.
  • Aplinkos stebėjimas naudojant dronus: bepiločių orlaivių sistemų taikymas aplinkos stebėjimui, pvz., vandens kokybei nustatyti, oro taršai matuoti ir žemės naudojimo pokyčiams sekti.
  • Ryšio palaikymas kaime per bepiločius orlaivius: bepiločių orlaivių sprendimų taikymas kaimo bendruomenės ryšiui užtikrinti, pvz., interneto prieigai arba ryšiui stichinių nelaimių metu suteikti.

 

Pareiškėjai raginami teikti pasiūlymus, pagrįstus jų pačių idėjomis, susijusiomis su ICAERUS “PULL” atvirų kvietimų tematika, tačiau tam, kad pasiūlymai būtų tinkami, jie turi būti susiję su kaimo ir nutolusių vietovių iššūkiais.

Terminai 

Paraiškų teikimo pradžia – 2024 m. liepos 8 d., o pabaiga – 2024 m. spalio 16 d. Projektų įgyvendinimas bus suskirstytas į tris etapus: projektavimas, plėtra ir rinka, iš viso truks 12 mėnesių, nuo 2025 m. vasario.

Kaip aplikuoti?

Norėdami pateikti paraišką, užsiregistruokite „Open Call Hub“! Visą informaciją apie antrąjį “PULL” atvirą kvietimą ir kitus galimus kvietimus galite rasti ICAERUS svetainėje adresu icaerus.eu/open-calls/

Vertinimą atliks nepriklausomi vertintojai, kurie įvertins kiekvienos paraiškos kokybę, įskaitant koncepciją ir galimybes, technologijų pasirengimą ir inovacijų plėtrą, poveikį ir panaudojimą, taip pat organizacinius pajėgumus ir išteklių paskirstymą. Visi vertinimo kriterijai bus pateikti “Open Call Kit” dokumentuose, esančiuose “Open Call Hub”. 

Oficiali ICAERUS atvirų kvietimų teikti paraiškas kalba – anglų. Kitomis kalbomis pateiktos paraiškos nebus vertinamos. Anglų kalba taip pat yra vienintelė oficiali kalba viso ICAERUS projekto vykdymo metu. Tai reiškia, kad visas prašomas turinys turi būti pateiktas anglų kalba, kad atitiktų reikalavimus.

Kontaktinė informacija

Visą informaciją, susijusią su ICAERUS atviraisiais kvietimais, rasite ICAERUS atvirųjų kvietimų centro puslapyje opencallhub.eu esančiame DUK skyriuje arba susisiekite su mumis el. paštu icaerus@opencallhub.eu.